Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
jajko 4
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczka
masło 3/4 kostki
cukier 2/3
bakalie 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i utrzeć na gładką masę (będzie bardzo gęsta). Dodać bakalie oprószone łyżeczką mąki i wymieszać łyżką.Białka ubić ze szczyptą soli i łyżką wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (27,5/8,5 cm)Piec ok 45-50 minut w 190 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 21.09.2014 09:38
pyszne ciasto
Olga_SK 10.12.2013 11:12
Czuję klimat świąt :D
iziona 10.12.2013 07:52
Bardzo apetycznie wyglada ten keks ja robię go tylko raz w roku i już nie mogę się doczekać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak