Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kebab po turecku wersja light

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

filet z kurczaka 1 sztuka
ogórek zielony 1/3 sztuki
pomidor 1 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
kapusta czerwona 100 gram
sałata lodowa 1/2 sztuki

Dodatkowo

oliwa 3 łyżki
przyprawa kebab- gyros Prymat 1 łyżka
ketchup pikantny

Sos czosnkowy

czosnek 3 ząbki
jogurt naturalny 200 ml
majonez light 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kebab po turecku wersja light

Kroki postępowania

1
Fileta umyć osuszyć i pokroić w kostkę.
Krok 1 - Kebab po turecku wersja light foto
2
Doprawić przyprawą kebab-gyros. Odstawić na około godzinę do lodówki.
Krok 2 - Kebab po turecku wersja light foto
3
Po tym czasie rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i podsmażyć mięso.
Krok 3 - Kebab po turecku wersja light foto
4
Sałate lodową poszatkować.
Krok 4 - Kebab po turecku wersja light foto
5
Pomidora umyć i pokroić na małe kawałki.
Krok 5 - Kebab po turecku wersja light foto
6
Ogórka przekroić na pół i pokroić w plastry.
Krok 6 - Kebab po turecku wersja light foto
7
Czosnek obrac i posiekać na drobną kostkę.
Krok 7 - Kebab po turecku wersja light foto
8
Do pojemniczka wlać jogurt,dodać łyżkę majonezu light i dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Kebab po turecku wersja light foto
9
Dodać posiekany czosnek.
Krok 9 - Kebab po turecku wersja light foto
10
Dodać pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około godzinę.
Krok 10 - Kebab po turecku wersja light foto
11
Cebulę pokroić w pióra.
Krok 11 - Kebab po turecku wersja light foto
12
Czerwoną kapustę obrać z wierzchnich liści i poszatkować. Przełożyć do miseczki, posolić i dodać łyżkę oliwy. Wymieszać.
Krok 12 - Kebab po turecku wersja light foto
13
Nakładać kolejno na środek taklerza mięaso, a wokół po kolei sałatę lodową, kapusteczerwoną , pomidory, ogórki i cebulę.
Krok 13 - Kebab po turecku wersja light foto
14
Następnie polać sosem czosnkowym oraz ketchupem .
Krok 14 - Kebab po turecku wersja light foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 23.06.2016 12:55
wygląda smacznie
Aneta41 18.01.2016 17:40
Lubię takie obiadki:)
sliwka 18.01.2016 12:40
Pysznyyyyyy;))
Aleksandra/Olcia 18.01.2016 10:07
i taką wersję lubię! super
kasiaw 18.01.2016 09:36
pyszności palce lizać
ben-ka 18.01.2016 09:14
Zjadłabym ze smakiem.
Łukasz15 17.01.2016 22:40
Bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak