Przepis i sposób przygotowania na: Kebab domowy w chlebku pita
Kroki postępowania
W pierwszej kolejności przygotowujemy chlebki pita, gdyż jest to proces czasochłonny, ale efekt ostateczny niesamowity. Możemy do tego kebabu również użyć gotowych chlebków pita dostępnych w każdym sklepie.

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Z połowy porcji wody, drożdży, cukru i łyżki maki przygotowujemy zaczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy resztę wody, sól, olej, przyprawy oraz wyrośnięty rozczyn i energicznymi ruchami wyrabiamy ciasto tak długo aż stanie się gładkie i elastyczne.
Jeżeli zdarzy się tak, że ciasto będzie bardzo kleiło się do ręki, to podsypujemy je delikatnie mąką, a jeżeli będzie twarde dodajemy wody. Ciasto musi być elastyczne i odchodzić ładnie od ręki. Jeżeli takie będzie, odstawiamy je do wyrośnięcia na 45 minut, do momentu aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto staramy się podzielić na pięć równych części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę, odkładamy na blat posypany mąką i przykrywamy na 15 minut ściereczką, aby ciasto miało czas wyrosnąć.
Wyrośnięte bułeczki wałkujemy na grubość 1 cm, delikatnie przekładając placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W przepisie, z którego korzystałam było napisane, aby pozostawić placki do wyrośnięcia na 20 minut, ale ja tego nie robiłam i prosto blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni.
Piekłam przez 10 minut, aż chlebki napuchły i nabrały złotego koloru, z pieczeniem trzeba uważać aby ich bardzo nie wysuszyć. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i przekrajamy na pół.

Warzywa kroimy w kostkę, sałatę rwiemy w dłoni. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu łączymy dokładnie ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę i łączymy do momentu połączenia się wszystkich składników.

W czasie, gdy czekamy na to, żeby ciasto nam wyrosło przygotowujemy kolejne etapy domowego kebaba. Zaczynamy od mięsa. Myjemy je dokładnie, osuszamy i kroimy w cienkie paski lub kostkę, to w jaki sposób to zrobimy zależy od naszego gustu i upodobań. Mięso pokrojone przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i olej i mieszamy dokładnie, odstawiamy na 20 minut, aby mogło się przegryźć z przyprawami i nabrać aromatu. Po tym czasie smażymy bez dodatku oleju na rumiany kolor.

Pity, jeszcze ciepłe, kroimy na pól i wkładamy nadzienie: mięso, warzywa i sos.
