Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawuś

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 szkl
cukier 0,5 szkl
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
jajko 4 szt
mąka 0,5 szkl
cukier 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
krem krówkowy
margaryna 1 kost
masa krówkowa 1 puszka
kawa rozpuszczalna 1 czubata łyżka
spirytus 1 łyżka
Krem twarożkowy :
cukier puder 0,5 szkl
cukier waniliowy 1 opak
śmietana 36% 0,30 l
poncz
cukier waniliowy 1 opak
cukier do smaku 1 łyżka
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
spirytus 1 kieliszek
woda 0,5 (gotowana)
ser biały 2 (3x mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Kawuś

Kroki postępowania

1
BISZKOPT I
Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek z cukrem na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, ubijając. mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop.
Krok 1 - Kawuś foto
2
BISZKOPT II
Przygotować według przepisu na biszkopt I dodając 2 łyżki kakao.
Krok 2 - Kawuś foto
3
PONCZ
Wodę wlać do garnuszka, dodać cukier i cukier waniliowy, kawę rozpuszczalną i spirytus, wymieszać.
Krok 3 - Kawuś foto
4
KREM KRÓWKA
Margarynę zmiksować, dodawać po łyżce masy krówka, ucierać. Na koniec dodać kawę rozpuszczalną i spirytus, dokładnie utrzeć mikserem.
Krok 4 - Kawuś foto
5
KREM TWAROŻKOWY
Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy, dokładnie utrzeć. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z serem, dokładnie utrzeć mikserem.
Krok 5 - Kawuś foto
6
SKŁADANIE CIASTA:
Biszkopt ciemny, dobrze nasączyć ponczem, wyłożyć krem twarożkowy. Następnie przykryć białym biszkoptem, dobrze nasączyć ponczem. Wierzch posmarować kremem krówkowym. Ciasto schłodzić w lodówce.
Krok 6 - Kawuś foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 11.12.2014 08:29
Ale to musi być pyszne!
JOANNA16 03.10.2013 15:40
pycha ciacho
Sarenka 15.07.2013 06:18
Chyba troszkę pracochłonne, ale strasznie kusi mnie, żeby go zrobić. Bogactwo smaków w jednym cieście - musi być pyszne!
Stenka 16.05.2013 09:19
świętny przepis
Andrzej8 20.04.2013 20:17
rewelacyjny przepis
Ewa104 20.04.2013 12:18
Jak z kawą,to na pewno w moim guście.
nogawkuchni 20.04.2013 08:08
Genialne ciasto,ciekawy przepis,wygląda bajecznie,jest zapewne pracochłonne,ale myślę,że warto mu poświęcić czas,bo prezentuje się wyśmienicie,zdecydowanie moje smaki,a jaka zachęcająca,smakowita nazwa.
Katarzyna/kate1980 19.04.2013 21:51
koniecznie muszę wypróbować przepis bo uwielbiam kawę
babajaga1969 19.04.2013 21:13
fajna nazwa i pyszny wypiek - smaczne
justys759 19.04.2013 20:58
mmm ciasteczko z kawą bardzo lubię:)
Sylwia26 19.04.2013 20:33
ślinka leci...mnniam
katarzynagotuje 19.04.2013 19:55
Wygląda super :)
Megg 19.04.2013 19:53
przepyszne ciacho!!!
migotka28 19.04.2013 19:25
zjadłabym teraz takie kremowe ciacho,wyglada smakowicie
agnieszka214 19.04.2013 19:14
ładne ciacho
Drianna
Drianna 19.04.2013 18:55
uwielbiam krówkę, tym samym to ciasto wydadje mi się dość pyszne ipewnie wypróbuję
angelika14 19.04.2013 18:31
świetne ciasto, a jakie kremowe i wysoki, nic tylko podziwiać
GOSIA18 19.04.2013 18:22
przepyszny kawuś
Małgorzata106 19.04.2013 18:09
rewelacyjne ciasto
iwi 19.04.2013 17:52
Pycha ciacho.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak