Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowo-czekoladowe muffinki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 gram
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 2 szklanki
cukier kryształ 3/4 szklanki
mleko 3,2% 3/4 szklanki
kakao 1 łyzka
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
czekolada gorzka 1 tabliczka

Porada

Z podanej ilości wychodzi 18-20 sztuk, w zależności od foremek.

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowo-czekoladowe muffinki

Masło podrzewamy w rondelku z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, aż sie skłądniki połączą, studzimy.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mleko, stale miksując dodajemy makę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, a na koniec przestudzone masło z kawą. Dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę, mieszamy już łyżką.

Papilotki umieszczamy w foremce na muffinki i każda napełniamy do 2/3 wysokości, pieczemy w 20-25 min w temperaturze 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak