Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowiec z nutą brendy

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kawowiec z nutą brendy - ciasto z nutą kawy, piernika i alkoholu.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

jajko 8 szt.
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń czekoladowy 1 opakowanie
kakao 2 łyżki

Masa kawowa:

mleko 0.7 litra
cukier 5 łyżek
budyń waniliowy 2 opakowania
cukier waniliowy 2 opakowania
żółtko jajek 4 szt.
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 1.5 kostka
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
woda 0.3 szklanki
pierniki 350 g

Do nasączenia:

kieliszek brendy 1 szklanka

Porada

Do nasączenia użyłam wódki kawa z nutą brendy.

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowiec z nutą brendy

1. Biszkopt czekoladowy: białka oddzielić od żółtek, ubij na puch. Dodaj partiami cukier następnie żółtka.Suche składniki przesiej przez sito i za pomocą łyżki wymieszaj z masą jajeczną. Przełóż do blaszki o wymiarach 24x28 cm i piec 35 min w 165°C. Po upieczeniu biszkopt upuść na podłogę. Przetnij na pół i nasączyć alkoholem.

2. Masa kawowa: w 1 szklance mleka rozpuszczamy budynie, mąkę, żółtka i cukier waniliowy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę dodajemy partiami do ostudzonego budyniu. Zmiksuj. Kawę rozpuszczamy w wodzie. Zostawiamy do wystygnięcia i łączymy z masą. Pierniki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i łączymy z masą.


3. Przełożenie: biszkopt- masa kawowa - biszkopt -odrobina masy - posypka z piernika.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 05.05.2020 11:34
Wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak