Przepis i sposób przygotowania na: Kawowiec z nutą brendy
1. Biszkopt czekoladowy: białka oddzielić od żółtek, ubij na puch. Dodaj partiami cukier następnie żółtka.Suche składniki przesiej przez sito i za pomocą łyżki wymieszaj z masą jajeczną. Przełóż do blaszki o wymiarach 24x28 cm i piec 35 min w 165°C. Po upieczeniu biszkopt upuść na podłogę. Przetnij na pół i nasączyć alkoholem.
2. Masa kawowa: w 1 szklance mleka rozpuszczamy budynie, mąkę, żółtka i cukier waniliowy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę dodajemy partiami do ostudzonego budyniu. Zmiksuj. Kawę rozpuszczamy w wodzie. Zostawiamy do wystygnięcia i łączymy z masą. Pierniki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i łączymy z masą.
3. Przełożenie: biszkopt- masa kawowa - biszkopt -odrobina masy - posypka z piernika.