Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowa babka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

mąka 320 gram
kawa rozpuszczalna 2 lekko kopiate łyżki
jajko 4 sztuki
cukier puder 150 gram
mleko 3-4 łyżki
margaryna 160 gram
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
czekolada gorzka 1 tabliczka
sól szczypta

Wykończenie

biała czekolada 150 gram
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
mleko 2 łyżki
płatki migdałowe do dekoracji
żurawina suszona do dekoracji

DODATKOWO

tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Porada

Babkę można dowolnie udekorować: polewając lukrem, polewą czekoladową, posypując orzechami, kokosem lub po prostu posypać ją cukrem pudrem!

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowa babka

Kroki postępowania

1
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Czekoladę kroimy na mniejsze części (kostkę).
Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody (tak by po rozpuszczeniu przybrała konsystencję rozpuszczonej czekolady).
Krok 1 - Kawowa babka foto
2
Do miski przekładamy margarynę, cukier oraz żółtka. Przygotowane składniki miksujemy na gładką, puszystą masę.
Krok 2 - Kawowa babka foto
3
Do utartej dodajemy rozpuszczoną kawę. W dalszej kolejności dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko.
Krok 3 - Kawowa babka foto
4
Na koniec całość łączymy z ubitymi białkami.
Krok 4 - Kawowa babka foto
5
Delikatnie mieszamy, po czym wrzucamy pokrojoną czekoladę. Czekoladę z ciastem mieszamy już łyżką.
Krok 5 - Kawowa babka foto
6
Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej formy (ciasto powinno sięgać ok ¾ wysokości formy). Całość pieczemy około 50 minut w 180°C.
Upieczona babkę wyjmujemy z formy i studzimy. Po ostudzeniu dekorujemy.

WYKOŃCZENIE:
W garnuszku rozpuszczamy połamaną czekoladę z dodatkiem mleka. W trakcie rozpuszczania dodajemy kawę (na kolor i smak). Całość mieszamy do powstania jednolitej, gładkiej polewy.
Otrzymaną kawową czekoladą oblewamy upieczoną babkę. Po oblaniu dodatkowo ją dekorujemy. U mnie dekoracje stanowią kwiaty wykonane z płatków migdałowych. Ich środki zrobione są natomiast z suszonej żurawiny.
Krok 6 - Kawowa babka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 06.01.2016 22:08
smakowita babka
MałaMi89 06.12.2015 22:51
Jak kawowa to dla mnie - lubię :)
Małgorzata Pin 06.12.2015 21:13
Idealna babeczka do kawki.
Ada-Gaba 06.12.2015 20:03
pięknie ozdobiona
Wacław 06.12.2015 19:25
apetyczna taka babka :-)
Wiktoria29 06.12.2015 19:11
bardzo apetycznie wygląda
Ifa 06.12.2015 17:00
Takiej jeszcze nie jadłam, musiała mieć ciekawy smak
gusia1000 06.12.2015 16:02
Dobra taka.
Renata9 06.12.2015 15:53
Pyszna babka
Iwusia 06.12.2015 15:12
wspaniała babeczka
marenka 06.12.2015 13:33
mniam...pyszności;-)
Damiano
Damiano 06.12.2015 13:17
fajna babeczka
Aleksandra/Olcia 06.12.2015 12:51
ale smakowita baba
ania2610 06.12.2015 12:10
pyszna babeczka!
w mojej kuchni 06.12.2015 11:22
pyszne deserkowo
joannaa24 06.12.2015 10:18
Świetna babka, a jak pięknie ozdobiona
atort111
atort111 06.12.2015 10:18
bardzo smakowita
gosia56 06.12.2015 09:56
na pewno pyszna babeczka
pestka 06.12.2015 09:50
bardzo smaczny deser
Maridka19 06.12.2015 07:57
Babka idealna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak