Przepis i sposób przygotowania na: Kawowa babka
Kroki postępowania
Czekoladę kroimy na mniejsze części (kostkę).
Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody (tak by po rozpuszczeniu przybrała konsystencję rozpuszczonej czekolady).
Upieczona babkę wyjmujemy z formy i studzimy. Po ostudzeniu dekorujemy.
WYKOŃCZENIE:
W garnuszku rozpuszczamy połamaną czekoladę z dodatkiem mleka. W trakcie rozpuszczania dodajemy kawę (na kolor i smak). Całość mieszamy do powstania jednolitej, gładkiej polewy.
Otrzymaną kawową czekoladą oblewamy upieczoną babkę. Po oblaniu dodatkowo ją dekorujemy. U mnie dekoracje stanowią kwiaty wykonane z płatków migdałowych. Ich środki zrobione są natomiast z suszonej żurawiny.