Kawa z Doliny Aosty - przepis dla dorosłych.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kawa mokka

    8 łyżeczek
  • skórka z cytryny

  • cukir

  • grappa

    80 ml
  • wino różowe

    125 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

We Włoszech w Dolinie Aosty parzy się ją w specjalnych naczyniach zwanych grolla ,które posiadają kilka wylotów. Kawę należy zaparzyć ,dodać pozostałe składniki i mocno podgrzać w rondelku grolla. Do każdego wylotu przybliżyć zapaloną zapałkę ,tak aby powstał niebieskawy płomień. Płomień zgasić i pić na zdrowie.
Jeśli nie posiadamy grolla ,to po umieszczeniu składników w żaroodpornym naczyniu ustawiamy je na podgrzewaczu lub innej płytce grzewczej na środku stołu i podgrzewamy stale mieszając. Kiedy składniki zagotują się ,zbliżamy zapałkę do kawy ,tak aby na powierzchni pojawił się płomień. Łyżką wazową, raczej małą ,nabieramy kawę i wlewamy do filiżanek.
P.s.
Ja pomijam cukier ,bo sam jestem chodzącą słodyczą :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agogo2 02.11.2013 22:15
motylek pięknie się prezentuje, gdzie taki kupic?
Klausia 13.10.2013 21:55
lubię kombinować z kawą więc coś całkowicie dla mnie :)
Janina 30.09.2013 12:42
Wspaniała kawka;)
msmors 30.09.2013 12:33
super kawa
Christopher 29.09.2013 18:04
Pati100015 - ten motylek,to jak kawę zamieszasz,to pofrunie.On się rozpuści - jest z cukru.Pozdrawiam Christopher
pati100015 29.09.2013 17:27
ciekawy pomysł - pierwszy raz słyszę o takiej kawie, a ten motylek ten motylek z czego jest - to ozdoba czy jadalny?
iwi 29.09.2013 16:14
Pyszna kawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat