Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kawa mokka
8 łyżeczek -
skórka z cytryny
-
cukir
-
grappa
80 ml -
wino różowe
125 ml
Przepis i sposób przygotowania Kawa z Doliny Aosty - przepis dla dorosłych.
Jeśli nie posiadamy grolla ,to po umieszczeniu składników w żaroodpornym naczyniu ustawiamy je na podgrzewaczu lub innej płytce grzewczej na środku stołu i podgrzewamy stale mieszając. Kiedy składniki zagotują się ,zbliżamy zapałkę do kawy ,tak aby na powierzchni pojawił się płomień. Łyżką wazową, raczej małą ,nabieramy kawę i wlewamy do filiżanek.
P.s.
Ja pomijam cukier ,bo sam jestem chodzącą słodyczą :)
Komentarze (7)