Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasztany w bekonie i słodkiej skorupce

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasztany jadalne 200 g
cukier brązowy 3 łyżki
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat
tłuszcz do smażenia
boczek 400 biały

Przepis i sposób przygotowania na: Kasztany w bekonie i słodkiej skorupce

Kasztany opłukać, osuszyć i naciąć na czubku na krzyż. Upiec w piekarniku ok 30 min 200 st.
Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i obrać ze skorupek.
Każdy kasztan owinąć w plaster bekonu i spiąć wykałaczką.

Rozgrzać tłuszcz w małym naczyniu średnio głęboki. Szybko panierować w ciemnym cukrze, jajku i tartej bułce. Smażyć na ostrym ogniu na złoty kolor pilnując by się nie przypaliły (cukier przyspiesza rumienienie). Zdjąć wszystkie kasztany w rumianej osłonce i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Tak przygotowane mogą poczekać.

Kiedy będą potrzebne zapiec ok 20-25 min w temp 200 st . Podawać gorące.Zimne też smakują doskonale.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna54 05.02.2013 09:04
wygląda cudnie
Katarzyna54 05.02.2013 09:04
wygląda cudnie
aisoglam 04.02.2013 22:46
Ostatnio próbowałam się zmierzyć z kasztanami. Twój przepis jest bardzo pomysłowy. Podoba mi się :)
Monika58 04.02.2013 21:54
fajne połączenie składników :)- lubię to :)
Aleksandra/Olcia 04.02.2013 21:46
jeszcze nie jadłam takiego dania,wyglada smakowicie
babajaga1969 04.02.2013 21:44
pyszne, choć nie jadłam, ale to widać :)
pajbek 04.02.2013 21:25
Zaciekawił mnie Twój przepis. Przyznam, ze nie jadłam takich pyszności. Super :-)
treonina 04.02.2013 21:21
czegoś takiego jeszcze nie jadłam, a chętnie bym spróbowała!
Magda24 04.02.2013 21:14
nigdy nie robiłam kasztanów i dlatego bardzo jestem ciekawa ich smaku :)
mufinka79 04.02.2013 21:12
Jeszcze w bekonie nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak