Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasztanowiec

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 3 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
kakao 1/4 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka

KREM

kasztany jadalne 400 g
serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 330 g
cukier waniliowy 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kasztanowiec

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższych obrotach i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Powinien całkowicie się rozpuścić. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z kakao. Wsypać do masy i łopatką delikatnie wmieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 25cm z papierem na dnie. Nie smarować brzegów formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i upuścić formę z ciastem na podłogę z wysokości 50cm. Wystudzić w foremce.
Krok 1 - Kasztanowiec foto
2
Przygotować kasztany nacinając na każdy duży krzyżyk ostrym nożem. Wrzucić na wrzątek i obgotować 10min. Osuszyć i wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 20min. Kasztany obrać z dwóch skórek za pomocą małego nożyka jeszcze gorące. Odłożyć 3 całe kasztany. Resztę zmielić blenderem razem z mascarpone. Dla ułatwienia podlać odrobiną śmietanki 30%. Żelatynę rozpuścić w łyżce wody i przestudzoną połączyć z masą kasztanową. Jeżeli chcemy idealnie gładki krem możemy przetrzeć go przez sitko.
Krok 2 - Kasztanowiec foto
3
Zimną śmietankę ubić na pół sztywno i wymieszać z kasztanami.
Krok 3 - Kasztanowiec foto
4
Tężącym kremem przełożyć biszkopt przekrojony na pół. Można go trochę skropić mocną herbatą.
Krok 4 - Kasztanowiec foto
5
Na wierzchu zetrzeć na drobnej tarce odłożone kasztany. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
Krok 5 - Kasztanowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 14.01.2015 21:11
rewelacja!!
Justi2401 14.01.2015 17:31
Wspaniały :) Nigdy nie jadłam kremu z kasztanami :)
Kuchenka 14.01.2015 16:04
fajne, muszę wypróbować
wwwiolka 14.01.2015 15:54
Naprawdę fajne!
Krystyna32 14.01.2015 14:29
wygląda pysznie
Beatris 14.01.2015 14:19
Chciałabym kawałeczek skosztować, zapowiada się przepysznie:)
Magda60 14.01.2015 14:16
pysznie wyglada
molanka 14.01.2015 13:15
fajne ciasto
Habibi 14.01.2015 13:14
Ja w grudniu piekłam podobne ciacho, ale z ciemnym kremem i do ciasta dodawałam kasztany :) Mam też za sobą piernik z kasztanami :)
kloruś 14.01.2015 13:08
pomysł pierwsza klasa! chętnie bym skosztowała!
Franciszek 14.01.2015 12:52
Super tort...
Babeczka35 14.01.2015 12:45
Pyszne ciasto.
gottrina 14.01.2015 12:12
z chęcią wypróbuje przepisu bo placek wygląda smakowicie
Bernadeta1 14.01.2015 11:54
bardzo smaczne takie ciasto
Zdzisław 14.01.2015 11:40
takie ciasta bardzo lubię
gosia56 14.01.2015 10:22
zjadłabym kawałeczek;)
Malinka 14.01.2015 10:01
Z kasztanami jeszcze ciasta nie jadłam, ale to prezentuje się wybornie!
Wiktoria29 14.01.2015 09:57
chętnie bym spróbowała, szczególnie tego kremu
agnieszka214 14.01.2015 09:06
w takim wydaniu jeszcze nie jadłam z kasztanami
Ania84 14.01.2015 09:04
mega smaczny
engie23 14.01.2015 08:51
apetycznie wygląda
AgaS10 14.01.2015 08:39
intrygująca nazwa:)
VioletoweKucharzenie 14.01.2015 08:35
zapowiada się apetycznie!
olkaaa 14.01.2015 07:30
zapowiada się smakowicie
Mira85 14.01.2015 07:26
Smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak