Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszka ryżowa na wodzie - na słono

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 litr
lubczyk świeży
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
masło 1/3 kostki
kaszka 2/3 ryżowa

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszka ryżowa na wodzie - na słono

Wodę zagotować z solą i gałązką lubczyku - zmniejszyć płomień i gotować kilka minut, aż lubczyk odda smak.
Wyjąć gałązkę i dodać do wody masło - mieszać do rozpuszczenia, a następnie wsypać wolno kaszkę ryżową, stale mieszając.
Gotować do uzyskania gęstej konsystencji, wyłożyć do miseczek, a na wierzchu każdej porcji ułożyć kawałek świeżego zimnego masła.

Można podać i zjeść od razu na gorąco, ale można też wylać na płaski półmisek opłukany w zimnej wodzie, pozostawić do ostygnięcia, schłodzić w lodóce, a następnie pokroić w kosteczkę i dodać do rosołu zamiast makaronu.

Ja sama zmieliłam ryż paraboliczny na kaszkę, ale można kupić gotową kaszkę z ryżu białego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.05.2013 09:05
Ja też czasami jadałam na słodko, ale od czasu do czasu wolę na słono ;)
gosia561 23.04.2013 18:04
dobre takie śniadanko
Konczi 23.04.2013 18:01
taka kaszkę również jadam na słodko
miki47 23.04.2013 17:45
interesujący przepis
Aleksandra/Olcia 23.04.2013 17:03
wole taką kaszkę na słodko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak