Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza z cukinią i bakłażanem w sosie dyniowo-batatowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Oto pożywne danie, które można zabrać ze sobą na letni spacer: cukinia i bakłażan zatopione w aksamitnym sosie dyniowo-batatowym z nutą cytryny, podawane z kaszą bulgur i zieloną pietruszką.

Składniki:

bakłażan 1 szt.
cukinia 1 szt.
cebula 1 szt.
dynia 300 gramów
batat 1 szt.
serek mascarpone 100 gramów
kasza bulgur 200 gramów
cytryna 0.5 szt.
olej rzepakowy 2 duże łyż.
Bazylia suszona Prymat 4 szczypty
Tymianek suszony Prymat 4 szczypty
Pieprz biały mielony Prymat 2 szczypty
natka pietruszki 0.5 pęczka
czarny sezam 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza z cukinią i bakłażanem w sosie dyniowo-batatowym

Kaszę bulgur ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z dodatkiem oleju przez około 3 minuty.

Kroimy bakłażana i cukinię w plastry o grubości ok. 3-4 mm i dodajemy na patelnię. Przyprawiamy bazylią, tymiankiem i pieprzem. Dusimy na małym ogniu aż warzywa staną się miękkie.

Dynię i batata kroimy w kostkę i gotujemy na parze przez ok. 15 min a następnie przekładamy do blendera. Miksujemy całość z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny na gładki krem.

Warzywa z patelni polewamy kremem po czym mieszamy. Podajemy z kaszą bulgur, czarnym sezamem i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak