Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bakłażan
1 szt. -
cukinia
1 szt. -
cebula
1 szt. -
dynia
300 gramów -
batat
1 szt. -
serek mascarpone
100 gramów -
kasza bulgur
200 gramów -
cytryna
0.5 szt. -
olej rzepakowy
2 duże łyż. -
Bazylia suszona Prymat
4 szczypty -
Tymianek suszony Prymat
4 szczypty -
Pieprz biały mielony Prymat
2 szczypty -
natka pietruszki
0.5 pęczka -
czarny sezam
2 szczypty
Sposób przygotowania
Kaszę bulgur ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z dodatkiem oleju przez około 3 minuty.
Kroimy bakłażana i cukinię w plastry o grubości ok. 3-4 mm i dodajemy na patelnię. Przyprawiamy bazylią, tymiankiem i pieprzem. Dusimy na małym ogniu aż warzywa staną się miękkie.
Dynię i batata kroimy w kostkę i gotujemy na parze przez ok. 15 min a następnie przekładamy do blendera. Miksujemy całość z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny na gładki krem.
Warzywa z patelni polewamy kremem po czym mieszamy. Podajemy z kaszą bulgur, czarnym sezamem i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się