Kasza z cukinią i bakłażanem w sosie dyniowo-batatowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Oto pożywne danie, które można zabrać ze sobą na letni spacer: cukinia i bakłażan zatopione w aksamitnym sosie dyniowo-batatowym z nutą cytryny, podawane z kaszą bulgur i zieloną pietruszką.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • dynia

    300 gramów
  • batat

    1 szt.
  • serek mascarpone

    100 gramów
  • kasza bulgur

    200 gramów
  • cytryna

    0.5 szt.
  • olej rzepakowy

    2 duże łyż.
  • Bazylia suszona Prymat

    4 szczypty
  • Tymianek suszony Prymat

    4 szczypty
  • Pieprz biały mielony Prymat

    2 szczypty
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • czarny sezam

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę bulgur ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z dodatkiem oleju przez około 3 minuty.

Kroimy bakłażana i cukinię w plastry o grubości ok. 3-4 mm i dodajemy na patelnię. Przyprawiamy bazylią, tymiankiem i pieprzem. Dusimy na małym ogniu aż warzywa staną się miękkie.

Dynię i batata kroimy w kostkę i gotujemy na parze przez ok. 15 min a następnie przekładamy do blendera. Miksujemy całość z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny na gładki krem.

Warzywa z patelni polewamy kremem po czym mieszamy. Podajemy z kaszą bulgur, czarnym sezamem i posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat