Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Kasza z cukinią i bakłażanem w sosie dyniowo-batatowym

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Oto pożywne danie, które można zabrać ze sobą na letni spacer: cukinia i bakłażan zatopione w aksamitnym sosie dyniowo-batatowym z nutą cytryny, podawane z kaszą bulgur i zieloną pietruszką.

Składniki:

bakłażan
1 szt.
cukinia
1 szt.
cebula
1 szt.
dynia
300 gramów
batat
1 szt.
serek mascarpone
100 gramów
kasza bulgur
200 gramów
cytryna
0.5 szt.
olej rzepakowy
2 duże łyż.
Bazylia suszona Prymat
4 szczypty
Sklep Prymat
Tymianek suszony Prymat
4 szczypty
Pieprz biały mielony Prymat
2 szczypty
natka pietruszki
0.5 pęczka
czarny sezam
2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza z cukinią i bakłażanem w sosie dyniowo-batatowym

Kaszę bulgur ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z dodatkiem oleju przez około 3 minuty.

Kroimy bakłażana i cukinię w plastry o grubości ok. 3-4 mm i dodajemy na patelnię. Przyprawiamy bazylią, tymiankiem i pieprzem. Dusimy na małym ogniu aż warzywa staną się miękkie.

Dynię i batata kroimy w kostkę i gotujemy na parze przez ok. 15 min a następnie przekładamy do blendera. Miksujemy całość z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny na gładki krem.

Warzywa z patelni polewamy kremem po czym mieszamy. Podajemy z kaszą bulgur, czarnym sezamem i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak