Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza przygotowana jak risotto

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 20 dag
cukinia 1,5 sztuka
marchew 1 sztuka
parmezan 10 dag
masło 2 łyżka
olej rzepakowy 2 łyżka
wywar warzywny 800 ml
cebula 1 sztuka
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza przygotowana jak risotto

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej wraz z łyżką masła. Wrzucamy cebulę, podsmażamy przez 1,5 minuty.

Dodajemy kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy przez kolejne 1,5 minuty. Wlewamy po 100 ml wywaru, kolejną porcję dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzedni zostanie całkowicie wchłonięty przez kaszę.

Cukinię myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, a następnie siekamy w talarki. Dodajemy do kaszy po 5-8 minutach od wlania pierwszej porcji wywaru. W czasie smażenia co chwilę dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Gdy kasza będzie już niemal miękka, dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę.

Parmezan ścieramy na grubych oczkach i również dodajemy do kaszy wraz z pozostałym masłem. Mieszamy dokładnie do chwili całkowitego połączenia się składników.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 17.10.2014 07:10
smacznie wygląda
Aleksandraa 16.10.2014 19:06
ciekawy sposob na kasze
Ola1984 16.10.2014 17:51
Lubie takie kaszotto :) Świetne na szybki obiad.
Konczi 16.10.2014 17:22
Ale to wygląda pięknie !!!
Katarzyna59 16.10.2014 16:32
smaczna kasza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak