Przepis i sposób przygotowania na: Kasza kuskus z kurczakiem w towarzystwie duszonej cukinii z marchewką
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Kaszę kuskus zalewamy odmierzoną ilością wrzącej wody (zależy od danego opakowania), mieszamy i pozostawiamy na 5 minut. Doprawiamy solą.
2. Pojedynczą pierś z kurczaka myjemy, kroimy w paski bądź kostkę i posypujemy przyprawą Kucharek.
3. Podsmażamy na oleju przez około 20 do 30 minut, odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
4. Cebulą obieramy i kroimy w drobną kostkę.
5. Cukinię myjemy i kroimy w bardzo cienkie talarki.
6. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
7. Warzywa podduszamy z dodatkiem szklanki wody, 1/4 kostki rosołowej. Całość zajmie około 10 minut. Doprawiamy na sam koniec solą i pieprzem.
Teraz mamy 2 wersje podania:
I WERSJA TRADYCYJNA:
Możemy wszystko razem wymieszać i podać jako danie na ciepło.
II WERSJA DEKORACYJNA:
1. Ułożyć na talerzu zaczynając od kaszy kuskus, podduszonych warzyw, podsmażonej piersi z kurczaka.
2. Jeśli będzie danie za suche to proponuje zetrzeć na tarce dodatkowo 1/2 marchewki i dusić przez parę minut, podlać wtedy ok. 0.5 szklanki wody i dosypać trochę przyprawy uniwersalnej Kucharek.
3. Po paru minutach soki puszczą i najlepiej wierzch dania podlać.
4. Gwarantuję, że smak będzie o wiele lepszy. Jak nam marchewka zostanie to dodać do 1 wersji dania i wymieszać z pozostałymi składnikami.
5. Wierzch posypać natką pietruszki.