Kasza jęczmienna z twarożkiem, jabłkami i kiwi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    1 szklanka
  • ser biały

    250 g
  • jabłka

    4
  • kiwi

    10
  • rodzynki

    1 szklanka
  • cukier

    9 łyżeczek
  • tłuszcz do smażenia

  • tłuszcz do formy

  • serek homogenizowany

    300 (waniliowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do ugotowanej dajemy 6 łyżeczek cukru, pokruszony ser biały, serek i rodzynki, mieszamy. Połowę przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Kiwi obieramy i kroimy w plastry. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Gotowe mieszamy z 2 łyżeczkami cukry, wykładamy na masę z kaszy. Połowę pozostałej kaszy dajemy na jabłka, a na nią plastry kiwi, posypujemy około 1 łyżeczką cukru. Całość przykrywamy resztą kaszy. Zapiekamy pod przykryciem około minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
W podobny sposób możemy przygotować zapiekankę z ryżem zamiast kaszy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
emeslive 28.04.2012 22:17
Interesujący pomysł, śliczne zdjęcia, jak dla mnie super!
joanna__s 08.04.2012 12:28
Świetny przepis na kaszę. Trzeba wypróbować po świątecznym obżarstwie.
caralajna 02.04.2012 21:12
bardzo oryginalne, podoba mi się :)
treonina 01.04.2012 18:01
wygląda jak kawałeczek ciasta :-) ładnie
cooleczka 01.04.2012 17:19
ale pięknie podana :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat