Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jęczmienna z kremowym puree z kalafiora

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kasza

kasza jęczmienna 200 g
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
woda zimna 2 l

Puree z kalafiora

ziemniaki 2 szt
kalafior 1 szt
śmietana 18 proc 4 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jęczmienna z kremowym puree z kalafiora

Umyty kalafior kroimy na mniejsze kawałki (wycinamy różyczki kalafiora) Wraz z pokrojonymi na mniejsze części ziemniakami wrzucamy go do gotującej się, osolonej wody (ilość wody w garnku powinna być na tyle odpowiednia, by zakryć całość). Gotujemy około 15 minut pod przykryciem aż kalafior zrobi się miękki.
Po ugotowaniu odlewamy cześć wody z garnka i miksujemy na gładką masę. Całość doprawiamy niewielką ilością mielonego białego pieprzu, szczyptą soli, 4 łyżkami słodkiej śmietany. Gotujemy zgodnie z instrukcją kaszę. Po ugotowaniu doprawiamy pieprzem i solą. Wylewamy na talerz kremowe puree i na to kaszę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak