Kasza jęczmienna z kremowym puree z kalafiora

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kasza

  • kasza jęczmienna

    200 g
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta
  • woda zimna

    2 l

Puree z kalafiora

  • ziemniaki

    2 szt
  • kalafior

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyty kalafior kroimy na mniejsze kawałki (wycinamy różyczki kalafiora) Wraz z pokrojonymi na mniejsze części ziemniakami wrzucamy go do gotującej się, osolonej wody (ilość wody w garnku powinna być na tyle odpowiednia, by zakryć całość). Gotujemy około 15 minut pod przykryciem aż kalafior zrobi się miękki.
Po ugotowaniu odlewamy cześć wody z garnka i miksujemy na gładką masę. Całość doprawiamy niewielką ilością mielonego białego pieprzu, szczyptą soli, 4 łyżkami słodkiej śmietany. Gotujemy zgodnie z instrukcją kaszę. Po ugotowaniu doprawiamy pieprzem i solą. Wylewamy na talerz kremowe puree i na to kaszę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat