Przepis i sposób przygotowania na: Kasza gryczana zapiekana z camembertem w zalewie cebulowo gruszkowej
- 300g kaszy gryczanej prażonej Kupiec
- 200g drobnych pieczarek
- 2 okrągłe sery camembert
- 1 duża cebula
- 1 mniejsza gruszka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól do smaku
szklanka=250ml
forma do zapiekania Ø 28
Pieczarki dobrze umyłam i pokroiłam na 4 części, podsmażyłam na złoto na 3 łyżkach oleju (na końcu lekko posoliłam). Kaszę gotowałam w lekko osolonej wodzie 10 minut. Każdy krążek sera pokroiłam na 8 równych części. Formę wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą.
Ostudzoną kaszę wymieszałam z pieczarkami i przełożyłam do formy wygładzając lekko. Pokrojony ser układałam symetrycznie na kaszy lekko dociskając.
Cebulę pokroiłam w pióra, gruszkę obrałam wydrążyłam i pokroiłam na 8 części. Przełożyłam na patelnię i dusiłam pod przykryciem około 8 minut na 2-3 łyżkach oleju. Do mleka dodałam mąkę i wymieszałam tak by nie było grudek. Mleko przelałam na patelnię z cebulą i gruszką i dusiłam ciągle mieszając do miękkości cebuli. Sos przelałam do wysokiego garnuszka i za pomocą blendera rozdrobniłam kawałki dodatków by był jednolity i gładki.
Gotowy sos równomiernie rozlewam do formy w której jest już kasza, pieczarki i camembert. Nagrzewam piekarnik (gazowy) na 230 stopni i piekę 10 minut, zmniejszam do 210 i piekę kolejne 10 minut. Jeśli używasz mniejszej formy czas pieczenia trzeba odpowiednio wydłużyć.
Smacznego