Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza gryczana z pieczarkami i indykiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 200 g
pierś z indyka 170 g
pieczarki 800 g
cebule 2
żółty ser 60 g
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza gryczana z pieczarkami i indykiem

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie (nie musi być całkiem miękka). Pieczarki pokroić niezbyt drobno, poddusić na maśle (najlepiej pod przykryciem, żeby pieczarki puściły sok) ok. 10-15 min. Cebulę pokroić w kostkę, lekko posolić i podsmażyć na oliwie z oliwek przez ok. 6-8 min. Fileta z indyka opłukać, również pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na oliwie ok. 15 min. Wszystkie wyżej wymienione składniki najlepiej smażyć osobno.

Do dużego naczynia wsypać ugotowaną kaszę oraz podsmażone pieczarki (wraz z wytworzoną podczas duszenia wodą z pieczarek), cebulę i indyka. Jeśli składniki są jeszcze ciepłe, należy poczekać, aby ostygły. Dodać tarty żółty ser, ok. 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej), wymieszać. Spróbować i ewentualnie dodać soli/pieprzu wg uznania.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wyłożyć do niego wymieszane składniki, wyrównać. Naczynie przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Od momentu, kiedy temperatura w piekarniku dosięgnie 180 - 190 stopni należy zapiekać przez ok. 15 - 20 min. Na 5 min przed wyjęciem zapiekanki można odkryć naczynie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 16.11.2013 23:48
pyszotka jedzonko
irenka 09.11.2013 15:12
ciekawy przepis,coś dla mnie,pyszne jedzonko
Motorek 19.10.2013 09:22
smaczny obiadek
Bernadeta1 13.04.2013 16:00
zdrowa i smaczna
mic 18.03.2013 20:44
fajne, pomysłowe
Marcinkemp 10.03.2013 13:58
Bardzo fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak