Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KASZA GRYCZANA Z BOCZKIEM, POMIDORAMI I… BAZYLIĄ

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza gryczana 100 g
puszka pomidorów bez skórki 400 g
ząbki czosnku 2
bazylia świeża 10
boczek wędzony 250 parzony

Przepis i sposób przygotowania na: KASZA GRYCZANA Z BOCZKIEM, POMIDORAMI I… BAZYLIĄ

Gotujemy kaszę w osolonej wodzie i w międzyczasie na małym ogniu rumienimy boczek pokrojony w większą kostkę na patelni (bez tłuszczu).
Do boczku dodajemy posiekany czosnek (na około minutę przed dodaniem kaszy) i lekko podsmażamy.
Dodajemy do boczku z czosnkiem ugotowaną i odsączoną kaszę i przesmażamy razem 2-3 minuty.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki razem z sosem i gotujemy wszystko na dużym ogniu aż sos się wyredukuje i “wejdzie” w kaszę.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy i danie gotowe.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 18.07.2013 20:25
prosto, zdrowo i dobrze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak