Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kasza bulgur
1 szklanka -
woda
2 szklanki -
cebula
1 sztuka -
ząbki czosnku
3 sztuki -
papryka
1 sztuka -
pomidory w zalewie pomidorowej
1 puszka -
fasola biała
1 puszka -
natka pietruszki
1 duża łyż. -
sos sojowy
1 duża łyż. -
pomidory suszone
1 duża łyż. -
olej aromatyzowany
2 duże łyż.
Sposób przygotowania
Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko.
Na patelnię wlewamy olej (ja użyłam oleju z suszonych pomidorów) i podgrzewamy.
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na gorący tłuszcz wkładamy cebulę, a następnie czosnek i podsmażamy.
Pomidory suszone drobno kroimy, wkładamy na patelnię i dusimy.
Paprykę po umyciu i usunięciu nasion kroimy w kostkę, dodajemy do duszonych warzyw, dodajemy natkę i pomidory z puszki i dusimy do miękkości papryki.
Na koniec dodajemy odcedzona fasolę, wlewamy sos sojowy, doprawiamy potrawę solą i pieprzem.
Do sosu dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy i podajemy na gorąco.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się