Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kąski z blinów z ogórkową salsą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śmietana 150 g
pietruszka 1/2 pęczka
łosoś 100 g
chilli w poroszk 1 łyżeczka
pieczarki 250 g
masło 2 łyżki
jajko 2 szt
mleko 200 ml
mąka pszenna 40 g
mąka gryczana 60 g
sól, pieprz 1 szczypta
ogórek 1/2 sztuki
cebula czerwona 1/2 szt
pepperoni 1/2 szt
oliwa 1 łyżka
bazylia 2 łyżki
nasiona kopru 1 łyżeczka
ocet winny czerwony 1/2 łyżki
papryka żółta 1/4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kąski z blinów z ogórkową salsą

Kroki postępowania

1
Śmietanę mieszamy z posiekaną pietruszką i bazylią.
Krok 1 - Kąski z blinów z ogórkową salsą foto
2
Filet z łososia kroimy w kostkę, posypujemy chilli i przesmażamy na łyżce oliwy.
Krok 2 - Kąski z blinów z ogórkową salsą foto
3
Pieczarki przesmażamy na łyżce masła z solą i pieprzem.
Krok 3 - Kąski z blinów z ogórkową salsą foto
4
W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie mieszamy je z jajkami, mlekiem, mąkami i szczyptą soli. Z przygotowanego ciasta smażymy 4 duże bliny. Każdy placek smarujemy śmietaną z ziołami, posypujemy kawałkami łososia i grzybów. Zwijamy i kroimy na plasterki.
Krok 4 - Kąski z blinów z ogórkową salsą foto
5
Przygotowujemy salsę. Ogórek przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki, mieszamy z papryką żółtą, pepperoni, cebulą, koprem, łyżką oliwy i octem.Doprawiamy solą. obiema
Krok 5 - Kąski z blinów z ogórkową salsą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 26.04.2013 20:49
bardzo apetyczne danie
iwi 26.04.2013 20:46
Wyjątwkowy smak
Marta11 26.04.2013 19:39
ciekawy pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak