Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka zabielana

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 50 dag
ząbek czosnku
smalec 1 łyżka
bulion 4-4,5 szkl.
śmietana 22% 2/3 szkl.
olej 4 łyżki
sól
pieprz
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka zabielana

1. Borowiki potnij w plasterki. Ziemniaki obierz, pokrój. Cebulę i czosnek bierz, posiekaj. W garnku rozgrzej smalec, zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj grzyby i smaż razem jeszcze kilka minut. Następnie dołóż ziemniaki. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj ok. 30 min. Wyjmij z garnka kilka plastrów grzybów, a resztę zupy zmiksuj.
2. Kartoflankę wymieszaj ze śmietaną. Przypraw i mocno podgrzej. Gotową zupę rozlej do miseczek.
3. Do każdej włóż odłożone grzyby. Polej olejem i udekoruj natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andrzej10 02.09.2012 07:38
smaczne.)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak