Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka "Wspomnienie Wojtka"

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiejsza zupa "powstała" właściwie na zamówienie. Bliska mi osoba poprosiła: "Skoro potrafisz gotować, zrób mi kartoflankę! Tylko nie taką, jakiej przepisów jest pełen Internet, ale na bogato! Chcę doświadczyć tego wyjątkowego smaku z dzieciństwa, zupy mojej mamy!" Zgodziłem się, ale...

Składniki:

Składniki:

wędlina 150 gramów
smalec 30 gramów
ziemniaki 750 gramów
włoszczyzna 250 gramów
cebula 100 gramów
posiekany koperek 1 duża łyż.
woda 2 litry

Porada

Do przygotowania kartoflanki użyj ulubionej wędliny. Świetnie sprawdzi się zarówno szynka jak i kiełbasa.

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka "Wspomnienie Wojtka"

Przepis na kartoflankę, która przypomina smaki z dzieciństwa oraz zachwyca bogactwem składników: wędlin oraz warzyw.

1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Włoszczyznę drobno kroimy. Cebulę siekamy.

2. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy płaską łyżeczkę soli, gotujemy kwadrans od momentu zawrzenia.

3. Wędlinę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu, dodajemy do zupy.

4. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem kartoflankę posypujemy koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak