Przepis i sposób przygotowania na: Kartacze z mięsem
1. Ciasto:Ziemniaki dzielimy na dwie części. Jedną część ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie zawijamy w ściereczkę i odciskamy z wody. Wodę z ziemniaków odstawiamy na kilkanaście minut, aż skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków gotujemy i przeciskamy przez praskę.
2. W dużej misce łączymy ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skrobię, która oddzieliła się od wody z ziemniaków. Ciasto szybko i delikatnie wyrabiamy na stolnicy podsypując mąką.Ciasto powinno się troszkę kleić. Następnie formujemy wałek.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Pozostałą część ciasta kroimy w równe plastry, następnie rozpłaszczamy je ręką. Placki nadziewamy farszem, zlepiamy boki i formujemy kartacze. Na wrzącą wodę wrzucamy partiami delikatnie Kartacze i gotujemy ok. 20 minut. Podajemy z podprażoną cebulką i kiełbasą. Posypać natką pietruszki.
3. Farsz: cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami. Wyrobić.
4. Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej razem z cebulą pokrojoną w piórka i podsmażamy.