Kartacze staropolskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    15 sztuk
  • ziemniaki ugotowane

    5 szt
  • mięso wieprzowe

    50 dag
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • majeranek

    do smaku
  • sól i pieprz

    do smaku
  • słonina

    10 dag
  • cebula

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, mielimy je w maszynce do mięsa i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starannie wyrabiamy. Surowe ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Przy pomocy tetrowej pieluszki odciskamy ziemniaki ale nie wylewamy soku. Odstawiamy go w misce na 10-15 minut aby krochmal osiadł na dnie. Po tym czasie wodę z wierzchu zlewamy,a krochmal wyjmujemy i dodajemy do odciśniętych ziemniaków.Gotowane ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy je do pozostałych składników. Do ziemniaków dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. 2. Formujemy z ciasta kule, spłaszczamy, kładziemy do środka nadzienie i zlepiamy formując kartacze. Gotujemy w dobrze osolonym wrzątku około pół godziny, odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejały. Słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy gdy lekko zbrązowieje dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Kartacze podajemy polane skwarkami i cebulką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 24.06.2017 13:24
bardzo lubię :) Poproszę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat