Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatkowy torcik

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

woda 1 szklanka
margaryna 125 gram
mąka 1 szklanka
jajko 4 duże

KREM

mleko 700 ml
budyń waniliowy 2 opakowania
jajko 3
masło lub margaryna 250 gram
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatkowy torcik

Kroki postępowania

1
Wodę zagotowujemy z margaryną.
Krok 1 - Karpatkowy torcik foto
2
Do wrzątku wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę studzimy.
Krok 2 - Karpatkowy torcik foto
3
Zimną masę miksujemy wbijając po jednym jajku. Masę dzielimy na trzy części.
Krok 3 - Karpatkowy torcik foto
4
Każdą część rozsmarowujemy w tortownicy i pieczemy ok. 20-25 minut w temp 180-200 stopni.
Krok 4 - Karpatkowy torcik foto
5
500 ml mleka zagotowujemy, a do pozostałego wsypujemy proszki budyniowe i wbijamy jajka - dokładnie mieszamy, po czym wlewamy do gotującego mleka. Mieszamy, aż budyń będzie gęsty. Studzimy.
Krok 5 - Karpatkowy torcik foto
6
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem.
Krok 6 - Karpatkowy torcik foto
7
Następnie ucierając porcjami dodajemy budyń. Gotowy krem dzielimy na dwie części.
Krok 7 - Karpatkowy torcik foto
8
Połowę kremu wykładamy i rozsmarowujemy na jednym cieście i przykrywamy drugim, po czym wykładamy resztę kremu i przykrywamy trzecim ciastem.
Krok 8 - Karpatkowy torcik foto
9
Wierzch torcika posypujemy cukrem pudrem.
Krok 9 - Karpatkowy torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 18.11.2015 17:03
jakie fajne ciacho do zajadania mniam karpatki uwielbiam
Janina 18.11.2015 16:47
Fajny torcik;)
bietka 18.11.2015 10:42
pyszny torcik : )
patryska76 18.11.2015 08:38
mój ulubiony deser!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak