Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę tortową wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiej przez sito do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Ciasto rozprowadź na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 25 x 30cm.
Piec 35 min w temp. 175*C.
Ciasto na górę karpatki:
Zagotuj wodę z margaryną, łyżką cukru i szczyptom soli. Wsyp mąkę. Podgrzewaj na małym ogniu ( ok. 2 min.) energicznie mieszając masę aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Wystudź. Do chłodnego ciasta kolejno dodawaj jajka, miksuj ok. 5 min. do uzyskania jednolitej lśniącej masy. Ciasto rozprowadź na wyłożonej papierem blaszce o wym. 25 x 30cm.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec przez 10 min. Zmniejsz temp. do 200*C i piec jeszcze ok. 20min. do uzyskania złocistego koloru.
Krem do karpatki:
Zagotuj dwie szklanki mleka z cukrem, pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami i proszkiem budyniowym, dodaj do gotującego mleka energicznie mieszając. Zagotuj. Miękkie masło utrzyj i małymi porcjami dodawaj zimny ugotowany budyń.
Na upieczonym biszkopcie rozłóż krem budyniowy i przykryj upieczonym ciastem na karpatkę.
Ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego.