Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z kremem malinowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: (blaszka o wymiarach 23/33 cm.)

mąka pszenna 1 szklanka
masło 125 g
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 1 szklanka

krem

mleko 500 ml
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier kryształ 0,5 szklanki
masło 200 g
maliny mrożone 250 g
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
woda 3 łyżki
cukier puder 4 łyżki

dodatkowo

tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
cukier puder do posypania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z kremem malinowym

Ciasto: Wodę z masłem stawiamy na palnik i mieszamy do momentu aż masło się rozpuści. Dodajemy mąkę pszenną i gotujemy przez cały czas mieszając przez 5 min. Ciasto powinno być bez grudkowe i powinno odchodzić od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy pałką lub mikserem. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta i pieczemy w temp. 180 st.C przez 20-30 min. aż ciasto zbrązowieje. W ten sam sposób postępujemy z drugim ciastem. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczone ciasta wystudzić.

Krem: 1,5 szklanki mleka wraz z cukrem kryształem stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy rozpuszczony proszek i intensywnie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.

Maliny wkładamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu wraz z cukrem pudrem aż się rozpuszczą. Maliny należy co jakiś czas pomieszać. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do malin. Zagotowujemy, następnie przecieramy przez sito, aby frużelina była bez pestek. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy. Następnie do masy dodajemy po łyżce ostygniętej frużeliny.
Ciasto przekładamy masą i schładzamy w lodówce. Następnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy:)
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 01.03.2018 10:20
Po prostu pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak