Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z jabłkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO blaszka 24x36 cm

woda 1 szklanka
mąka 1 szklanka
margaryna 0,5 sztuki
sól szczypta
proszek do pieczenia szczypta
jajko 4 sztuki

MASA JABŁKOWA

jabłka 1,5 kg , waga po obraniu
galaretka cytrynowa 2 sztuki
cukier do smaku

ŚMIETANKA

śmietana 30% 750 ml
czekolada mleczna 50 gram
czekolada gorzka 50 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
cukier puder 2 łyżki

Porada

To nieco odmienna, lekka i orzeźwiają wersja tradycyjnej karpatki. Ciasto smakowało super, więc polecam:).

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z jabłkami

Kroki postępowania

1
CIASTO: Wodę i margarynę podgrzewamy do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodajemy do niej sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszamy drewnianą pałką do otrzymania „kluski”. Gotowe ciasto, które odchodzi od ścianek zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
Do przestudzonego ciasta dodajemy stopniowo jajka. Ciasto cały czas ucieramy pałką. Czas jego ucierania to około 10 minut.
Krok 1 - Karpatka z jabłkami foto
2
Dwie blaszki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Na tak przygotowane wykładamy po równej porcji ciasta. Ciasto dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni blaszek. Gotowe kolejno wkładamy do nagrzanego piekarnika. Każdą porcje pieczemy około 30 minut w 180°C.
Krok 2 - Karpatka z jabłkami foto
3
Po upieczeniu placki „karpatkowe” studzimy.
Krok 3 - Karpatka z jabłkami foto
4
JABŁKA: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane smażymy około 10 minut, aż owoce zmiękną. Długość smażenia zależy od rodzaju jabłek. Na koniec dokładamy do całości galaretkę. Po jej rozpuszczeniu masę zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 4 - Karpatka z jabłkami foto
5
Tężejącą masę wykładamy na pierwszy upieczony blat karpatkowy. Wyłożona warstwa nie powinna być równa. Podobnie jak fale na cieśnie tak i jabłka powinny mieś różną grubość, wysokość. Po wyłożeniu jabłek ciasto wstawiamy do zastygnięcia.
Krok 5 - Karpatka z jabłkami foto
6
ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody.
Czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy czekoladę Masę mieszamy łyżką. Gotową wykładamy na zastygniętą warstwę jabłek. Na wierzch przykładamy drugie upieczone ciasto karpatkowe. Ciasto ponownie wstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła.
Krok 6 - Karpatka z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 10.09.2016 20:56
pysznie wygląda
Mniam 31.12.2015 18:46
Świetna karpatka! Takiej jeszcze nie jadłam, ale zamierzą ją w najbliższym czasie zrobić :)
Poison1988 31.12.2015 11:22
Świetna wersja karpatki! :)
Ifa 31.12.2015 07:13
Bardzo pomysłowa karpatka, lubię takie ciasta
gusia1000 31.12.2015 02:24
Dobre ciasto.
halina17 30.12.2015 21:20
pomysłowa :)
IKrakowianka 30.12.2015 20:42
bardzo fajna!
Madzai 30.12.2015 20:26
po prostu pycha :)
Grazyna0211 30.12.2015 20:23
fajny pomysł
Bernadeta1 30.12.2015 20:02
Ale ta Twoja karpatka pysznie wygląda, rewelacja i jeszcze z jabłkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak