Przepis i sposób przygotowania na: KARPATKA KRÓLEWSKA
Ciasto: Zagotować wodę z margaryną. Dodać mąkę i dalej gotować ucierając. Odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne, wbijamy kolejno jaja i miksujemy ok 5 min., do uzyskania jednolitej masy. Masę podzielić na 2 części. Każdą wylać na blachę o wym. 25x30 cm. wysmarowaną masłem i obłożoną pergaminem. Piec w 200 stopniach od 15 do 25 min.
2.
Krem waniliowy: Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem i wanilią. Pozostałą szkl. mleka zmiksować z jajkiem, żółtkami i mąkami. Wlać do wrzącego mleka. Energicznie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo budyń. Odstawić.
3.
Krem czekoladowy: W garnku umieścić 350 ml mleka, czekolady, masło, kakao i cukier. Zagotować i dodać obie mąki rozprowadzone pozostałym mlekiem. Zagotować, cały czas mieszając. Wyłożyć na ostygnięte ciasto karpatkowe. Na to wyłożyć krem waniliowy. Przykryć drugą warstwą ciasta.