Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka II
Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy margarynę i gotujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy szklankę mąki. Całość mieszamy, stawiamy na ogniu i ucieramy, aż masa zacznie odchodzić od garnka. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie zimna, zaczynamy dodawać po 1 jajku, ucierając ciasto mikserem. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i ponownie ucieramy.
Na dużej blasze wyłożonej papierem za pomocą łyżki rozsmarowałam dość cienką warstwę ciasta. Następnie wstawiłam je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220°. Po kilku minutach zmniejszamy temperaturę do 200° i pieczemy ciasto kolejne 20 minut aż urośnie i pojawią się na nim charakterystyczne nierówności. Po upieczeniu nie wyciągamy ciasta od razu z piekarnika. Delikatnie uchylamy go i czekamy jakieś 15 min.
KREM:
odlewamy 2/3 szklanki mleka, a resztę gotujemy. Do pozostałego zimnego mleka dodajemy dwie przesiane mąki i żółtko – całość mieszamy. Garnek z mlekiem zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z mąką i mieszamy. Następnie stawiamy na średnim ogniu i czekamy aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Wtedy wsypujemy cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 200 g masła ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po łyżce do masy z mleka i miksujemy na puszystą masę.
Ciasto przecinamy na pół. Na jednej części kładziemy krem, drugą – przykryj. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby masa się schłodziła. Przed podaniem karpatkę posyp cukrem pudrem.