Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka II

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
woda 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
margaryna 125 g
jaja 5
mleko 1/2 litra
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka tortowa 2 łyżki
żółtko jajek 1
masło 200 g
cukier puder 2/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka II

CIASTO:
Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy margarynę i gotujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy szklankę mąki. Całość mieszamy, stawiamy na ogniu i ucieramy, aż masa zacznie odchodzić od garnka. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie zimna, zaczynamy dodawać po 1 jajku, ucierając ciasto mikserem. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i ponownie ucieramy.

Na dużej blasze wyłożonej papierem za pomocą łyżki rozsmarowałam dość cienką warstwę ciasta. Następnie wstawiłam je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220°. Po kilku minutach zmniejszamy temperaturę do 200° i pieczemy ciasto kolejne 20 minut aż urośnie i pojawią się na nim charakterystyczne nierówności. Po upieczeniu nie wyciągamy ciasta od razu z piekarnika. Delikatnie uchylamy go i czekamy jakieś 15 min.

KREM:
odlewamy 2/3 szklanki mleka, a resztę gotujemy. Do pozostałego zimnego mleka dodajemy dwie przesiane mąki i żółtko – całość mieszamy. Garnek z mlekiem zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z mąką i mieszamy. Następnie stawiamy na średnim ogniu i czekamy aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Wtedy wsypujemy cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 200 g masła ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po łyżce do masy z mleka i miksujemy na puszystą masę.

Ciasto przecinamy na pół. Na jednej części kładziemy krem, drugą – przykryj. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby masa się schłodziła. Przed podaniem karpatkę posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izka192 05.02.2013 11:28
uwielbiam karpatkę
halina17 31.01.2013 11:24
Moje ulubione ciasto.
sara1 31.01.2013 09:47
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak