Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka Anetki
Margarynę z 1 szklanką wody, zagotować i do tego wsypać 1 szklankę mąki, dobrze rozmieszać i gotować 5 minut na małym ogniu. Odstawić do zimnego miejsca.
Po ostudzeniu dodać jajka i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na 2 części.
Piec w piekarniku 180 C przez około 30 minut.
Masa:
2 szklanki mleka zagotować z dodatkiem cukrem.
Do 1 szklanki mleka dodać 2 żółtka i wszystkie mąki oraz cukier waniliowy.
Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka.
Ugotowany budyń ostudzić.
Utrzeć masło ,dodawać stopniowo budyń,ciągle miksując.
Gotowa masę wyłożyć na ciasto i przykryć drugim płatem ciasta.
Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny.
Smacznego !!!