Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

margaryna 0,5 kostki
jajko 4 szt
woda 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 1 szkl

krem

mleko 3,2% 0,5 l
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier 2 łyżki
masło 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka

Rozpuszczamy margarynę, dodajemy wodę i gotujemy. Zmniejszamy gaz i energicznie mieszając - wsypujemy mąkę.
Wyłącz gaz i odstawiamy do przestudzenia. Do ostudzonej masy wbijamy powoli jajka i proszek do pieczenia. Miksujemy. Masę dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozsmarowujemy na brytfannę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Przygotowujemy masę. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Masło miksujemy razem z cukrem. Dodajemy po łyżce budyniu ciągle miksując. Na jedną warstwę ciasta nakładamy masę i przykrywamy drugim kawałkiem. Posypujemy cukrem pudrem do dekoracji

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.09.2016 11:53
Dobre ciasto.
Ewelina1991 18.09.2016 09:49
uwielbiam karpatki ;)
Agnieszka-87-25 18.09.2016 08:03
bardzo apetyczna
Babeczka35 18.09.2016 07:07
Smaczne ciasto.
Benita 17.09.2016 22:39
wspaniała karpatka
Renataj 17.09.2016 22:13
Pyszne ciasto:)
IKrakowianka 17.09.2016 21:53
uwielbiam :)
MAR3STA 17.09.2016 21:01
z chęcią bym zjadła
Konczi 17.09.2016 19:54
Uwielbiam karpatkę !
Wacław 17.09.2016 19:53
przepadam za karpatką :-)
Krzysztof15 17.09.2016 19:40
pyszne ciacho
mirosława4 17.09.2016 19:38
apetyczna :)
agnieszka214 17.09.2016 17:57
takie ciasto to ja bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak