Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

woda 1 szkl.
margaryna 125 g
mąka tortowa 1 szkl.
jajko 4-5 szt.

Krem

mleko 3,2% 750 ml
budyń waniliowy 2 szt.
masło 1,5 kostki
żółtko jajek 3 szt.
cukier 4-5 łyżek
cukier waniliowy 1 łyżka

Dodatkowo

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Wodę zagotować wraz z margaryną., następnie dodać mąkę i dalej gotować cały czas rozcierając. Ciasto wystudzić, dodać do niego jajka i ucierać około 10 minut.
Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Upiec 2 placki w tem. 200 stopni przez około 25 minut.
500ml mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i budyniem. Gdy mleko się zagotuje dodać przygotowaną mieszankę i ciągle mieszając, gotować jeszcze chwilę aż powstanie budyń. Gotowy budyń pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie dokładnie utrzeć go z masłem.
Upieczone placki przełożyć kremem. Posypać cukrem pudrem i odstawić na 2h w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 21.01.2016 13:20
bardzo lubię, a dawno już nie jadłam!
Ola1984 21.01.2016 09:54
Uwielbiam karpatkę :)
halina17 20.01.2016 22:14
Lubię karpatkę.
ada.la 20.01.2016 20:59
uwielbiam karpatkę
sliwka 20.01.2016 20:49
Uwielbiam ;)))
Zdzisław 20.01.2016 19:27
ta takie słodkości zawsze mam ochotę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak