Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka
Tak więc do garnuszka odlewamy 700 ml mleka i dodajemy cukier.
Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
Resztę mleka wlewamy do miseczki i rozprowadzamy w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Jak mleko z cukrem będzie już dobrze podgrzane, wlewamy nasz roztwór mąk i mleka i mieszamy.
Jak budyń zacznie gęstnieć, czekamy aż się zagotuje (zabąbluje) i zdejmujemy z palnika.
Ostawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.
Teraz przejdziemy do zrobienia ciasta.
Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę.
Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu.
Jak woda się zagotuje dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.
Zdejmujemy z palnika i studzimy.
Do schłodzonego ciasta dodajemy szczyptę soli i miksujemy, wbijając po kolei jajka.
Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy dla połączenia składników.
Połowę ciasta wykładamy na prostokątną, wysmarowaną margaryną i obsypaną mąką blachę
Ciasto nie musi być w każdym miejscu tej samej grubości, ponieważ podczas pieczenia i tak się pofaluje :)
Pieczemy przez 25-30 min w termoobiegu w 180 stopniach.
Po upieczeniu wyjmujemy pierwszą część ciasta i wstawiamy do pieczenia drugą.
Zostawiamy do wystudzenia.
Do naszego budyniu dodajemy żółtka i miksujemy na niskich obrotach.
Następnie dodajemy masło oraz aromat migdałowy.
Miksujemy na gładką masę.
Wykładamy na 1 część ciasta i przykrywamy drugą.
Wstawiamy do lodówki na 2 godz, aby krem był bardziej ścisły.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.