Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 125 g
mąka pszenna 1 szkl
woda 1 szl
jaja 5 szt
sól do smaku
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 3,2% 1 litr
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
żółtko jajek 2 szt
masło roślinne 250 g
aromat migdałowy
cukier 5-6 łyżek
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Najlepiej zacząć od przygotowania budyniu, ponieważ będziemy musieli go ostudzić, aby zrobić krem.
Tak więc do garnuszka odlewamy 700 ml mleka i dodajemy cukier.
Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
Resztę mleka wlewamy do miseczki i rozprowadzamy w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Jak mleko z cukrem będzie już dobrze podgrzane, wlewamy nasz roztwór mąk i mleka i mieszamy.
Jak budyń zacznie gęstnieć, czekamy aż się zagotuje (zabąbluje) i zdejmujemy z palnika.
Ostawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.
Teraz przejdziemy do zrobienia ciasta.
Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę.
Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu.
Jak woda się zagotuje dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.
Zdejmujemy z palnika i studzimy.
Do schłodzonego ciasta dodajemy szczyptę soli i miksujemy, wbijając po kolei jajka.
Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy dla połączenia składników.
Połowę ciasta wykładamy na prostokątną, wysmarowaną margaryną i obsypaną mąką blachę
Ciasto nie musi być w każdym miejscu tej samej grubości, ponieważ podczas pieczenia i tak się pofaluje :)
Pieczemy przez 25-30 min w termoobiegu w 180 stopniach.
Po upieczeniu wyjmujemy pierwszą część ciasta i wstawiamy do pieczenia drugą.
Zostawiamy do wystudzenia.
Do naszego budyniu dodajemy żółtka i miksujemy na niskich obrotach.
Następnie dodajemy masło oraz aromat migdałowy.
Miksujemy na gładką masę.
Wykładamy na 1 część ciasta i przykrywamy drugą.
Wstawiamy do lodówki na 2 godz, aby krem był bardziej ścisły.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 02.11.2013 21:33
lubię karpatkę:)
Marta1986 02.11.2013 16:37
pyszne słodkości
adelajda 02.11.2013 16:05
super na podwieczorek do kawki jak dla mnie to jeden kawałeczek proszę:)
IwonaDD 02.11.2013 15:55
zjadłabym chętnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak