Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szkl
margaryna 1/2 kostki
mąka 1 szkl
jaja 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Wodę zagotować z margaryną, następnie dodać mąkę i mieszać aż powstanie jednolite ciasto. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka i ucierać. Ciasto podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 180 °C.

Krem:
budyń śmietankowy
½ litra mleka
1 ½ kostki masła
2 żółtka
1 szklanka cukru

Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu i ostudzić. Masło ucierać. Dodawać powoli żółtka i cukier. Nadal ucierając dodawać budyń.

Przygotowany krem wyłożyć na jedną część ciasta i przykryć drugą. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 09.03.2015 13:57
Uwielbiam karpatkę.
Margo1 12.04.2013 09:11
również przepyszne ciasto
Rafał10 28.01.2013 10:48
mmm ślinka cieknie !
aisza1 24.01.2013 13:18
pycha
Milena87 23.01.2013 18:27
uwielbiam karpatkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak