Karp zapiekany w śmietanie z cebulą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Lubimy karpia i zawsze szukamy nowych przepisów na niego. Tym razem proponujemy w śmietanie z cebulką. Dla nas smaczne połączenie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • karp cały

    2 kilogramy
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • śmietanka 30%

    250 mililitrów
  • mąka

    do obtoczenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karpia pokroiłem w dzwonki. Następnie posoliłem i obłożyłem pokrojoną cebulą. Odstawiłem do lodówki na 3 godziny.

Wyjąłem i obtoczyłem w mące. Przełożyłem na patelnię i usmażyłem z obu stron na mocno rozgrzanym klarowanym maśle. Następnie przełożyłem do naczynia żaroodpornego, dodałem pokrojoną w piórka cebulę i zalałem słodką śmietaną. 

Przykryłem, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 180–200°C przez 30 minut.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat