Karp w sosie słodko-kwaśnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • filet z karpia

    1 kg
  • imbir

    200 g
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • wino ryżowe

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    90 g
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
  • olej

Sos

  • papryczka chili

    2 szt
  • cebula dymka

    2 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • imbir

    100 g
  • olej

    2 łyżki
  • ocet

    2 łyżki
  • bulion warzywny

    175 ml
  • mąka kukurydziana

    1,5 łyżeczki
  • sól i pieprz

  • przyprawy

    1 szczypta (5 smaków)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata : połączyłem starty imbir, sos sojowy i wino. Marynatą posmarowałem sprawioną rybę. Marynowałem 25 minut. Po wyjęciu ponacinałem z obu stron w romby.

Mąkę przesiałem, wlałem 150 ml wody, zmiksowałem, odstawiłem. W tym czasie
oczyściłem i drobno posiekałem czosnek, imbir, dymki i chilli na sos. Rozgrzałem 2 łyżki oleju, włożyłem przygotowane składniki. Smażyłem 2 minuty, zalałem octem. Dodałem bulion wymieszany z mąką kukurydzianą, zagotowałem. Sos doprawiłem solą i pieprzem oraz przyprawą chińską 5 smaków.
Karpia oprószyłem mąką kukurydzianą, zanurzyłem w zmiksowanym cieście, smażyłem na oleju po 8 minut z każdej strony. Podałem na ogrzanym talerzu z ryżem , polałem gorącym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka17 11.02.2018 15:29
Świetne połączenie smaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat