Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w panierce z ziołami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Mój karp tym razem był panierowany w panierce ziołami, inaczej jak dotychczas. Będąc u synowej dowiedziałam się, że ona karpia panieruje w bułce tartej wymieszanej z ziołami, tak więc postanowiłam wypróbować taką panierkę i oto jest przepis.

Składniki:

Potrzebne składniki:

karp cały 1 sztuka
sól 0.5 łyżeczki
cebula 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 300 gramów
szczypiorek posiekany 1 duża łyż.
natka pietruszki 3 gałązki
posiekane listki tymianku 1 duża łyż.
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 2 sztuki
mleko 100 mililitrów
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo:

masło 200 gramów
cytryna 1 sztuka

Porada

Karpia można smażyć na oleju, ja na wigilię smażę na maśle z dodatkiem odrobiny oleju.

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w panierce z ziołami

Karpia po dokładnym oczyszczeniu, osuszeniu, delikatnie nasolić pokroić w dzwonka i przełożyć plastrami obranej cebuli.  Odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.

Przygotować 3 naczynia do jednego wsypać mąkę, do drugiego bułkę tartą wymieszaną z posiekanymi ziołami a do trzeciego naczynia wbić jajka, dodać mleko i rozbełtać z dodatkiem szczypty przyprawy do ryb.

Następnie cebulę usunąć, a kawałki karpia obtaczać w mące, rozbełtanym jajku i na koniec w bułce tartej z ziołami.

Na patelni rozpuścić masło z łyżką oleju i smażyć kawałki karpia na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Gorące kawałki układać na półmisku, przekładając cienkimi plastrami masła.

Podawać z dodatkiem cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:25
Dobre.
Bożena Matuszczyk 29.01.2019 15:21
Oj fajny pomysł podrzuciłaś. Super sprawa też tak przygotuję panierkę do filetu.;)
Babeczka35 29.01.2019 15:18
Pyszna rybka Bożenko :) Ja często bułkę tartą mieszam z ziołami i panieruję w niej fileta z kurczaka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak