Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w occie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zalewa octowa

woda 4 szkl
ocet 3/4 szkl
sól 6 łyżeczek
cukier 5 łyżeczek
ziele angielskie 4 ziela
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki

karp smażony

karp dzwonka 8 dzwonków
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 2 szt
mleko 3,2% 2 łyżki
margaryna do smażenia 0,5 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w occie

1. Sporządzić zalewę octową: wszystkie składniki zagotować, ostudzić.
2. Rybę oczyścić: odciąć głowę, usunąć łuski i odciąć płetwy, oskrobać, dokładnie umyć wewnątrz i na wierzchu. Rybę pokroić na nieduże dzwonka, z czego każdy dzwonek na pół. Każdy dzwonek ryby posolić z obu stron.
3. Jajka rozbełtać za pomocą widelca, dodać mleko i 2 szczypty wegety. Dzwonka karpia panierować w mące, jajku i bułce tartej.
4. Dzwonka smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
5. Dzwonka karpia ułożyć w naczyniu glinianym lub w słoiku.
6. Rybę zalać zimną zalewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak