Karp smażony w płatkach migdałowych ze słodko-kwaśnym sosem

Karp smażony w płatkach migdałowych ze słodko-kwaśnym sosem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp odgłowiony

    1 kilogram
  • olej rzepakowy

    8 łyżek
  • jajka

    2
  • płatki migdałowe

    100 gram
  • mąka pszenna

    50 gram
  • przyprawa do ryb

  • sól morska

  • pieprz ziołowy

  • papryka słodka

  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler nieduży

    1 sztuka
  • czerwona cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cytryna

    1/2
  • cukier puder

    2 łyżeczki
  • passata pomidorowa

    300 mililitrów
  • musztarda kremska

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Myjemy i czyścimy karpia – wypatraszamy, a ze skórki nożem ściągamy muł, łuski i odcinamy płetwy. Oczyszczoną i umytą tuszę kroimy na dzwonka o szerokości ok. 3 cm. Każdą część posypujemy solą i przyprawą do ryb. Do miseczki rozbijamy jaja, dodajemy do nich szczyptę pieprzu. Na talerzach kolejno rozsypujemy mąkę i migdały. Panierujemy dzwonki – najpierw obtaczamy je w mące, potem jajku a na koniec w płatkach migdałowych. Rozgrzewamy patelnię i każdą porcję smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

Tak przygotowanego karpia podajemy np. z masłem ziołowym lub  sosem warzywnym – marchewki, pietruszki i selera myjemy, obieramy i kroimy na cienkie paseczki. Cebulę kroimy na pióra, czosnek przeciskamy przez praskę. Do rozgrzanego rondelka wrzucamy czosnek, cebulę i resztę warzyw, dusimy ok. 3 minuty. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem pudrem oraz słodką papryką. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy do sosu musztardę. Mieszamy, chwilę pozostawiamy na ogniu.  Podajemy z chrupiącymi filetami z karpia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat