Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp smażony w płatkach migdałowych ze słodko-kwaśnym sosem

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp odgłowiony 1 kilogram
olej rzepakowy 8 łyżek
jajko 2
płatki migdałowe 100 gram
mąka pszenna 50 gram
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler nieduży 1 sztuka
cebula czerwona 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
cytryna 1/2
cukier puder 2 łyżeczki
passata pomidorowa 300 mililitrów
Musztarda kremska Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karp smażony w płatkach migdałowych ze słodko-kwaśnym sosem

Myjemy i czyścimy karpia – wypatraszamy, a ze skórki nożem ściągamy muł, łuski i odcinamy płetwy. Oczyszczoną i umytą tuszę kroimy na dzwonka o szerokości ok. 3 cm. Każdą część posypujemy solą i przyprawą do ryb. Do miseczki rozbijamy jaja, dodajemy do nich szczyptę pieprzu. Na talerzach kolejno rozsypujemy mąkę i migdały. Panierujemy dzwonki – najpierw obtaczamy je w mące, potem jajku a na koniec w płatkach migdałowych. Rozgrzewamy patelnię i każdą porcję smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

Tak przygotowanego karpia podajemy np. z masłem ziołowym lub  sosem warzywnym – marchewki, pietruszki i selera myjemy, obieramy i kroimy na cienkie paseczki. Cebulę kroimy na pióra, czosnek przeciskamy przez praskę. Do rozgrzanego rondelka wrzucamy czosnek, cebulę i resztę warzyw, dusimy ok. 3 minuty. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem pudrem oraz słodką papryką. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy do sosu musztardę. Mieszamy, chwilę pozostawiamy na ogniu.  Podajemy z chrupiącymi filetami z karpia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak