Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp smażony

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1 - 1,5 kg
cebula biała 4-5 szt
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
mąka
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Karp smażony

Oczyszczoną rybę (wypatroszoną i bez łusek) kroimy w dzwonki, dokładnie myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.

Cebulę kroimy w półksiężyce.

Karpia dość obficie obsypujemy przyprawą do potraw i przekładając cebulą układamy w misce. Przykrywami i odstawiamy na ok. 8 godzin w chłodne miejsce, najlepiej zostawić rybę w lodówce na całą noc.

Każdy kawałek lekko obsypujemy pieprzem cytrynowym i dokładnie obtaczamy w mące.
Rybę smażymy na głębokim oleju z obu stron do momentu aż będzie zrumieniona, a przede wszystkim miękka.

Na koniec smażymy cebulę, którą obłożona była ryba i układamy ja po trochu na każdym kawałku.

Polecam na pyszną kolację, a szczególnie na tą wigilijną :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 19.12.2013 11:34
pyszny karp
IwonaKa 12.12.2013 14:42
pycha karpik,ja panieruję w jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką
adelajda 12.11.2013 08:04
ja karpia nie lubię ale mój mąż uwielbia :)
gosia1988 10.08.2013 20:14
smaczny karpik
Róża1 20.06.2013 09:50
też tak robię , jest rewelacyjny:-)
Kuchareczka2 13.06.2013 20:34
bardzo pyszne
Alex_M 02.05.2013 17:54
pyszna rybka
Margo1 03.04.2013 00:26
dziś go jadłam na kolacje
Grazyna0211 26.03.2013 12:46
pyszna ryba staramy się ją jeść nie tylko na święta
Beata23 16.03.2013 21:28
uwielbiam karpia
Łukasz15 14.03.2013 19:31
moja ulubiona rybka
IKrakowianka 06.03.2013 22:47
super, lubię smażonego karpia
Dorian 06.03.2013 18:34
karpia w takiej wersji lubie najbardziej
gacopierz23 06.03.2013 18:10
chętnie bym zjadła, ale niestety tą rybę robi się u nas tylko na święta :(
pajbek 04.03.2013 20:00
Ale bym zjadła teraz takiego karpia :-)
ALAGOR 13.02.2013 18:55
nie jest to moja ulubiona ryba, ale dobrze wysmażona ;)
Bernadeta1 04.02.2013 00:20
smaczny
Ania67 03.02.2013 09:56
pyszny
dorotka0000025 13.01.2013 15:06
tez lubie
Elżbieta17 11.01.2013 22:02
pycha :)
caralajna 09.01.2013 07:55
jadam tylko na Wigilię
cooleczka 06.01.2013 14:07
u mnie Wigilia bez karpia nie przejdzie
Ada-Gaba 05.01.2013 19:24
bardzo dobry
olkaaa 05.01.2013 10:54
bardzo lubię
romanrafal
romanrafal 03.01.2013 16:06
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak