Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp po grecku

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól i pieprz do smaku
mąka do panierowania
olej do smażenia
cebula 1 szt
marchewka mała 4 szt
pietruszka mała 2 szt
seler 0,5 szt
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 2 szt
cukier 1 łyzeczka
sok z cytryny odrobina do smaku
karp 1 filety

Przepis i sposób przygotowania na: Karp po grecku

Rybę umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, panierować w mące. Usmażyć na oleju na chrupiąco. Odłożyć na półmisek.

Farsz: cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli, przesmażyć, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości.

Następnie dodać koncentrat, doprawić solą, pieprzem, cukrem i dodać soku cytryny do smaku. Zagotować.

Gorącym zalewamy rybę w płaskim naczyniu. Wystudzone wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin aby smaki się przegryzły

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 04.03.2014 18:50
w tej wersji jeszcze karpia nie podawalam
Ada-Gaba 16.01.2014 13:01
takiej wersji jeszcze nie znałam
Klausia 05.01.2014 11:40
w tym roku się przekonała do spróbowania i to moje danie numer jeden teraz :D
fotoviderek 03.01.2014 07:38
Taką rybkę to ja lubię :)
Aannkaa82 02.01.2014 19:52
NIe jadłam ale chętnie bym spróbowała :)
Malinka 02.01.2014 14:12
Uwielbiam rybę w sosie greckim, pycha!
mysza75 31.12.2013 12:52
jaki pyszny karpik
gosia56 31.12.2013 08:57
tak jeszcze nie robiłam
bogusia19 30.12.2013 13:50
smaczna rybka
dodi 30.12.2013 13:27
lubię w takiej wersji

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak