Karp pieczony w cytrynowej panierce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp dzwonka

    2 sztuki całe
  • cytryna

    1 sztuka
  • skórka z cytryny

    2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 szklanki
  • jajka

    4 sztuki
  • piwo

    50 ml
  • mąka pszenna

    do panierowania
  • sól do smaku

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    do smaku
  • masło zimne

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karp pieczony w cytrynowej panierce foto
Sprawione karpie moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dzwonka.
Krok 2 - Karp pieczony w cytrynowej panierce foto
Następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące.
Krok 3 - Karp pieczony w cytrynowej panierce foto
Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn.z nadmiaru panierki otrząsamy rybę.
Krok 4 - Karp pieczony w cytrynowej panierce foto
Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn. Pieczemy około 40 minut w temp 180*c. Podajemy gorącą rybę.
2milutka
Propozycja na świątecznego karpia w cytrynowej panierce pieczonego w piekarniku, przygotowany w taki sposób jest pyszny i chrupiący. Bez ociekającego tłuszczu ze smażenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 17.10.2016 08:19
Smaczna rybka;))
Bernadeta1 01.10.2016 18:22
dawno nie jadłam karpia i narobiłaś mi smaków, pyszny
Mniam 01.10.2016 16:51
Pyszny karpik :)
AZgotuj 01.10.2016 14:04
cudowna propozycja na kaprpia
jagoda5913 01.10.2016 12:47
musi być pyszny
Ania321 01.10.2016 12:02
zjadłabym z apetytem :)
UrszulaS 01.10.2016 10:51
Aż czuje święta :)
Maridka19 01.10.2016 08:50
Ależ to musi być pyszne :)
NiePieprz.pl 01.10.2016 03:54
Wygląda więcej niż pysznie :) Już niedługo wszyscy będziemy cieszyli się jego smakiem na naszych stołach :)
KORAL 01.10.2016 00:35
Świetnie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat