Przepis i sposób przygotowania na: Karp panierowany smazony w piekarniku
Co sprawić, by chrupiący karp z piekarnika smakował znakomicie? Wystarczą odpowiednie proporcje bułki tartej, jajka i mąki. Jeśli zrobicie wszystko według poniższych kroków, danie wyjdzie Wam na pewno doskonale. Nie trzeba wiele, by upiec rybę, która będzie smakować każdemu.
Karpia sprawiamy, filetujemy, nacieramy solą, pieprzem i cytryną. Zostawiamy w lodówce na godzinę. Wyjmujemy, nacieramy przyprawą do ryb i panierujemy raz w mące, raz w jajku, raz w bułce tartej i znowu w jajku oraz bułce tartej. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy blachę z tłuszczem. Czekamy aż się rozgrzeje, na gorący tłuszcz wrzucamy karpia, smażymy z 2 stron na złocisty kolor. Wyciągamy i kładziemy na papierowych ręcznikach.