Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Karp panierowany smazony w piekarniku

4.6
(33)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Chrupiący karp z piekarnika to idealny pomysł na wigilijną kolację. Dodatkowo nasza ryba jest tak naprawdę smażona, tylko... w inny sposób. Wystarczy rozgrzać piekarnik i włożyć rybę na blachę z tłuszczem. Ryba uzyska piękny, złoty kolor bez większego wysiłku. Koniecznie spróbujcie tej alternatywnej wersji na pyszną, smażoną rybkę!

Składniki:

karp
4 sztuki
bułka tarta pikantna
1 opakowanie
jaja
2-3 sztuki
cytryna
1 sztuka
Pieprz biały mielony Prymat
mąka pszenna
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Karp panierowany smazony w piekarniku

Co sprawić, by chrupiący karp z piekarnika smakował znakomicie? Wystarczą odpowiednie proporcje bułki tartej, jajka i mąki. Jeśli zrobicie wszystko według poniższych kroków, danie wyjdzie Wam na pewno doskonale. Nie trzeba wiele, by upiec rybę, która będzie smakować każdemu.

Karpia sprawiamy, filetujemy, nacieramy solą, pieprzem i cytryną. Zostawiamy w lodówce na godzinę. Wyjmujemy, nacieramy przyprawą do ryb i panierujemy raz w mące, raz w jajku, raz w bułce tartej i znowu w jajku oraz bułce tartej. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy blachę z tłuszczem. Czekamy aż się rozgrzeje, na gorący tłuszcz wrzucamy karpia, smażymy z 2 stron na złocisty kolor. Wyciągamy i kładziemy na papierowych ręcznikach. 

To rewelacyjne danie na wigilijny stół, od którego nie sposób się oderwać! Szukacie też innych sposobów na przyrządzenie karpia? Chrupiący karp z piekarnika to dopiero początek! Mam dla Was kilka propozycji. Doskonale sprawdzi się również karp w śmietanie, karp pieczony z warzywami oraz karp w szarym sosie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 07.07.2014 15:37
polecam z piekarnika, jest naprawde chrupki i pyszny!
Ada-Gaba 25.02.2014 09:19
pyszna rybka
Pani Domu 31.01.2014 13:02
uwielbiam takiego karpia
Dorian 19.01.2014 13:29
pyszny karpik
Magula 16.01.2014 10:16
ja zawsze smażę na patelni
maciek7 15.01.2014 21:12
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak