Karp duszony w śmietanie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    1 kg
  • cebula

    2 szt
  • masło

    3 łyżki
  • śmietana

    0,5 szklanki
  • cytryna

    1 szt
  • natka z pietruszki

    3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka, oprószyć solą i ułożyć w rondlu. Posypać drobno posiekaną cebulą, dodać masło i skropić rybę wodą. Dusić pod przykryciem bardzo powoli około 15 minut. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Dusić jeszcze 5-10 min. Wyłożyć na półmisek, posypać posiekanym koprem. Podawać z kluskami i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 25.05.2012 10:44
pycha
olkaaa 29.04.2012 13:13
extra
Monika79 19.03.2012 19:28
lubię to
Monika193 22.11.2010 21:17
dawno nie jadłam karpia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat