Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
na oponki
-
twaróg półtłusty
125 g -
serek mascarpone
125 g -
ser ricotta
4 łyżki -
żółtko jajek
2 szt -
cukier waniliowy
1 op -
cukier
1/3 szk -
mąka pszenna
250 g typ 500 -
Soda oczyszczona Prymat
1,5 łyżeczki
dodatkowo
-
lukier biały
1,5 szk -
kolorowa posypka
1/2 szk waflowa
Sposób przygotowania
Następnie dodać mascarpone, rozgnieciony twaróg a także cukier, cukier waniliowy, żółtka i ricottę .
Wszystko połączyć najlepiej używając widelca a potem zagnieść ciasto.
Na oprószonym mąką blacie rozłożyć ciasto, rozpłaszczyć je dłońmi na grubość około 1 cm.
Potem za pomocą szklanki i kieliszka wycinać oponki.
Środki można zostawić albo zagnieść ciasto i ponownie wycinać oponki.
Oponki smażyć na zloty kolor z obu stron na oleju a usmażone odsączyć na ręczniku papierowym a na koniec maczać w lukrze i posypać posypką.
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)