Karnawałowe oponki Zewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

na oponki

  • twaróg półtłusty

    125 g
  • serek mascarpone

    125 g
  • ser ricotta

    4 łyżki
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier waniliowy

    1 op
  • cukier

    1/3 szk
  • mąka pszenna

    250 g typ 500
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki

dodatkowo

  • lukier biały

    1,5 szk
  • kolorowa posypka

    1/2 szk waflowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiać mąkę razem z sodą.
Następnie dodać mascarpone, rozgnieciony twaróg a także cukier, cukier waniliowy, żółtka i ricottę .
Wszystko połączyć najlepiej używając widelca a potem zagnieść ciasto.
Na oprószonym mąką blacie rozłożyć ciasto, rozpłaszczyć je dłońmi na grubość około 1 cm.
Potem za pomocą szklanki i kieliszka wycinać oponki.
Środki można zostawić albo zagnieść ciasto i ponownie wycinać oponki.
Oponki smażyć na zloty kolor z obu stron na oleju a usmażone odsączyć na ręczniku papierowym a na koniec maczać w lukrze i posypać posypką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 23.01.2017 17:32
Bardzo dziękuję :)
MagdalenaIC 22.01.2017 00:17
Pyszne oponki :)
Marta Ryżek-Kalkowska 18.01.2017 11:06
Smakowicie wyglądaja.
Madzai 18.01.2017 11:02
Super słodkości
Mniam 18.01.2017 11:01
Wyglądają iście karnawałowo :) pyszności!
pestka 18.01.2017 10:46
wyglądają bardzo smacznie
Edith85 18.01.2017 10:45
Super wyglądają
ewelinapac 18.01.2017 09:41
Uwielbiam oponki
IZABELA29 18.01.2017 09:40
Pyszne dawno nie robilam
ben-ka 18.01.2017 09:16
Też robiłam, ale bez twarogu .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat