Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karnawałowe oponki Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na oponki

twaróg półtłusty 125 g
serek mascarpone 125 g
ser ricotta 4 łyżki
żółtko jajek 2 szt
cukier waniliowy 1 op
cukier 1/3 szk
mąka pszenna 250 g typ 500
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki

dodatkowo

lukier biały 1,5 szk
kolorowa posypka 1/2 szk waflowa

Przepis i sposób przygotowania na: Karnawałowe oponki Zewy

Do miski przesiać mąkę razem z sodą.
Następnie dodać mascarpone, rozgnieciony twaróg a także cukier, cukier waniliowy, żółtka i ricottę .
Wszystko połączyć najlepiej używając widelca a potem zagnieść ciasto.
Na oprószonym mąką blacie rozłożyć ciasto, rozpłaszczyć je dłońmi na grubość około 1 cm.
Potem za pomocą szklanki i kieliszka wycinać oponki.
Środki można zostawić albo zagnieść ciasto i ponownie wycinać oponki.
Oponki smażyć na zloty kolor z obu stron na oleju a usmażone odsączyć na ręczniku papierowym a na koniec maczać w lukrze i posypać posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 23.01.2017 17:32
Bardzo dziękuję :)
MagdalenaIC 22.01.2017 00:17
Pyszne oponki :)
Marta Ryżek-Kalkowska 18.01.2017 11:06
Smakowicie wyglądaja.
Madzai 18.01.2017 11:02
Super słodkości
Mniam 18.01.2017 11:01
Wyglądają iście karnawałowo :) pyszności!
pestka 18.01.2017 10:46
wyglądają bardzo smacznie
Edith85 18.01.2017 10:45
Super wyglądają
ewelinapac 18.01.2017 09:41
Uwielbiam oponki
IZABELA29 18.01.2017 09:40
Pyszne dawno nie robilam
ben-ka 18.01.2017 09:16
Też robiłam, ale bez twarogu .
Lis 18.01.2017 09:14
Zawsze smakowite:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak