Karnawałowe faworki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dkg
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jajek

    4 szt
  • śmietana 18 proc

    5 łyżek
  • ocet

    1 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karnawałowe faworki foto
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy śmietanę i łączymy składniki. Następnie dodajemy jajko, żółtka, ocet oraz sól.
Krok 2 - Karnawałowe faworki foto
Mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto wybijamy drewnianym wałkiem (około 10-15 minut).
Krok 3 - Karnawałowe faworki foto
Następnie dzielimy ciasto na 4 części. Rozwałkowujemy jedną z nich (póżniej kolejne) , kroimy na prostokąty o wymiarze 10x3 cm. Na środku prostokąta nacinamy otwór przez który przewijamy jeden z końców.
Krok 4 - Karnawałowe faworki foto
Przygotowane faworki smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone faworki odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu.
Krok 5 - Karnawałowe faworki foto
Na końcu posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 03.02.2014 10:51
przepis jak najbardziej na czasie :)
alaaa 02.02.2014 20:50
uwielbiam, muszę też zrobić
adelajda 18.10.2013 11:31
bardzo lubię faworki :)
RenataZ-et 08.02.2013 20:20
nie ma to jak faworki na karnawał i nie tylko ;)
kate.500 29.01.2013 15:10
pycha
caralajna 27.01.2013 08:30
lubię, smaczne są
olkaaa 26.01.2013 11:04
bardzo lubię
Anitapaj 24.01.2013 10:03
Pyszne faworki;)
Grazia 23.01.2013 13:15
uwielbiam:)
Zdzisław 23.01.2013 11:57
lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat