Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelowe tartaletki z czekoladą

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna typ 450 225 g
cukier puder 3 łyżki
kakao 2 łyżki
masło 125 g
woda zimna 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt

Składniki na masę karmelową

cukier 130 g
śmietana kremowa 30% 160 ml
masło 80 g

Dodatkowo

biała czekolada
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowe tartaletki z czekoladą

Przygotowanie ciasta na tartaletki:

W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao i posiekane masło i ucieramy, aż składniki konsystencją będą przypominać bułkę tartą. Dodajemy żółtko i bardzo zimną wodę, mieszamy. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat/stolnicę i wyrabiamy aż będzie gładkie. Formujemy kulę, przykrywamy folią i na 30 minut chowamy do lodówki.



Przygotowanie masy karmelowej:

Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier i na małym ogniu podgrzewamy go aż się rozpuści. Cukier musimy często mieszać i pilnować by się nie przypalił. Rozpuszczony cukier ma mieć jasnozłoty kolor. Jeśli karmel będziemy podgrzewać zbyt długo będzie miał ciemny kolor i lekko gorzkawy smak!

Do rozpuszczonego cukru wlewamy ostrożnie śmietankę i często mieszając gotujemy przez 3-4 minuty aż masa będzie gładka.

Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, mieszamy aż masło się rozpuści. Masę karmelową odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Schłodzone ciasto, dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch lub kaszę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze przez ok. 5-7 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wystudzone tartaletki, wyjmujemy z foremek. Napełniamy je masą karmelową tak do ¾ wysokości i wstawiamy na 15-20 minut do lodówki.

W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy ją aby przestygła i lekko zgęstniała.

Na krem karmelowy nakładamy rozpuszczoną czekoladę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc).

Tartaletki przechowujemy w lodówce.

Przed podaniem można posypać startą, białą czekoladą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 28.12.2014 17:46
godna wypróbowania propozycja. Super!
kasia.s 22.12.2014 11:57
Pyszności:)
VioletoweKucharzenie 22.12.2014 10:09
poezja smaków:-)
Ola1984 22.12.2014 09:43
Czekoladowa pyszność :)
bietka 21.12.2014 20:51
pyszności :)
Kuchenka 21.12.2014 17:01
apetycznie bardzo
Wiktoria29 21.12.2014 16:58
świetne.......
Grazyna0211 21.12.2014 16:48
pyszny deser
dollce 21.12.2014 16:21
wyglądają super
caralajna 21.12.2014 16:10
zjadłabym :)
olkaaa 21.12.2014 16:06
fajny przepis
Justi2401 21.12.2014 14:58
Cudo na talerzu :)
Zdzisław 21.12.2014 14:51
takie słodkości lubię bardzo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak