Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelowa pychotka

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 700 g
cukier 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 3
aromat waniliowy 1 łyżeczka
margaryna 375 g (1.5 kostki)
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa śmietanowa

śmietana 30% 500 ml
cukier puder 2 łyżki
fix do śmietany 3 opakowania

Masa karmelowa

margaryna 100 g
masa kajmakowa 200 g

Dodatkowo

dżem wiśniowy 3/4 słoika
orzechy laskowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowa pychotka

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotować ciasto.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i aromatem waniliowym. Masło pokroić na mniejsze części, dodać do mąki i cukru, posiekać nożem. Wbić jajka i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części.Wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Krok 1 - Karmelowa pychotka foto
2
Trzy blaszki o wymiarach (około) 36x25 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.Każdą część ciasta wyłożyć na spód blaszki.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180st i piec około 25 minut.Pozostawić najlepiej do kolejnego dnia.
Krok 2 - Karmelowa pychotka foto
3
Schłodzoną śmietankę przelać do misy miksera lub wysokiego naczynia.Wsypać cukier i mixy/fixy do śmietany.Przez około minutę ubijać na najwolniejszych obrotach aby cukier się rozpuścił.Następnie zwiększyć obroty miksera i ubijać około 2 minuty.Masę śmietanową podzielić na dwie części.Jedną część włożyć do lodówki.
Krok 3 - Karmelowa pychotka foto
4
Masę śmietanową podzielić na dwie części.Na pierwszym kruchym spodzie rozprowadzić dżem.Posmarować jedną częścią bitej śmietany.
Krok 4 - Karmelowa pychotka foto
5
Na bitej śmietanie ułożyć kolejne kruche ciasto.Posmarować pozostałą śmietaną (tą z lodówki)i i ułożyć trzecie kruche ciasto..Zawinąć w reklamówkę tak jak na zdjęciu.Dzięki temu ciasto będzie łatwo się kroiło a nie będzie twarde .Pozostawić na jeden dzień.
Krok 5 - Karmelowa pychotka foto
6
Orzechy z grubsza posiekać.Margarynę/masło utrzeć.Dodać masę kajmakową i zmiksować.Masę rozsmarować na cieście.Posypać orzechami.Pozostawić w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
Krok 6 - Karmelowa pychotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 07.10.2014 22:29
Dobre ciasto.
Kluska_87 07.10.2014 18:52
dobre ciacha
Katarzyna/kate1980 07.10.2014 18:47
koniecznie muszę wypróbować ten przepis
Katarzyna59 07.10.2014 18:30
super, extra
Stenka 07.10.2014 17:34
apetycznie wygląda
Kuchenka 07.10.2014 16:38
fajne ciacho
Natalija 07.10.2014 16:35
uwielbiam ciasta z masą kajmakową :)
agnieszka214 07.10.2014 16:29
taka super smaczna pychotka
babajaga1969 07.10.2014 15:58
Takie ciasto lubię zawsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak